Mert jobban jár, ha a masszőr önhöz jár! (0630) 686-2438

garlic

A heti két alkalommal fogyasztott nyers fokhagyma közel felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, így dohányosoknak különösen javasolt a rendszeres fokhagyma-fogyasztás. Az erről szóló kínai tanulmány a Cancer Prevention Research online folyóiratban jelent meg.

A kutatásról

A Csiangszui Betegségellenőrzési és -Megelőzési Tartományi Központ tudósai a hosszú távú kutatás során 4500 egészséges és 1424 tüdőrákos felnőttet vontak be a vizsgálatba. Részletes feljegyzést készítettek a résztvevők táplálkozási és életmódbeli szokásairól, többek között arról is, hogy milyen gyakran dohányoznak (ha dohányoznak), illetve milyen gyakorisággal fogyasztanak nyers fokhagymát.

A kutatási eredmények alapján a hetente legalább két alkalommal nyers fokhagymát fogyasztók közül jóval kevesebben estek áldozatul a tüdőráknak még abban az esetben is, ha dohányoztak vagy rendszeresen ki voltak téve a felhevített főzőolaj füstjének, amely szintén komoly rákkockázati tényező. A rendszeresen nyers fokhagymát evőknél 44%-kal alacsonyabb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, míg a dohányosok estében 30%-kal alacsonyabb kockázatot állapítottak meg. A tanulmány nem tért ki a hőkezelt fokhagyma ilyen jellegű hatásaira.

A fokhagyma egyéb jótékony hatásai

Ha a fokhagyma gerezdet feldarabolják/összetörik, felszabadul a benne lévő allicin nevű kémiai összetevő, amely csökkenti a szervezetben kialakult gyulladásokat, valamint antioxidáns is. A fokhagyma igen hatékony segítség lehet a megfázás ellen, illetve malária esetén, valamint a kórházi „szuper baktériumok” ellen is bevethető.